- 250g Tepung gandum
- 150g Gula Castor
- 4 biji Telur Ayam
- 120g Serbuk Koko
- 1 tin Susu Pekat & Cair
- 1 tbs Bikarbonat Soda
- 1 tbs Baking Powder
- 150g Minyak Sayuran
1. Masak serbuk koko, susu pekat, susu cair & minyak sayuran di atas periuk. Ingat 3 benda!
i- Pastikan api kecik.
ii-Pastikan mixture tadi tak dimasak sampai mendidih. (kalo mixture tu tadi dah kilat, tadi dah kilat, dah masak la tu)iii- Pastikan sebatian tadi dah sejuk, baru boleh proceed ke STEP 3
2. Pukul telur dengan MIXER sampai berbuih (menandakan telur tu dah kembang)
3. Masukkan sebatian STEP 1 tu ke dalam STEP 2
4. Bila STEP 3 sudah sebati, masukkan :
i- Tepung gandum (sikit-sikit supaya lebih senang utk sebati)
ii- Gula kastor
iii- Bikarbonat soda
iv- Baking Powder
5. Pastikan (banyak betul ‘pastikan’!!!) sudah sebati barulah mixture dari STEP 4 tu boleh dituang dalam acuan dan siap utk dikukus. Air kukusan tu mesti mendidih tau sebelum letak acuan tu~
Untuk krim pulak :
GUNAKAN MIXER !
Masukkan PLANTA & BUTTER. Bila rasa-rasa sudah kembang tu, masukkan perisa Vanila. Pastu masukkan pula GULA AISING. Letak lah warna-warna peberet. Hias kek & SIAP!
Selamat mencoba :D
4 comments:
bah pasni buat cupcake pula.hihi
err..insya'Allah..hihihi
nanti2 sia buat~sihat walafiat dulu tu oven siaxD
ohooiiiiiii.. sedap x cake ni??? konfem jadi ke???
ohooiiiiiii.. sedap x cake ni??? konfem jadi ke???
Post a Comment