Blog Ola Kamin


if in case you want to stalk my older post, just change the 'gegula-archive' with 'olakamin21' and tadaaaaah!

yes, you're welcome.

Monday, July 18, 2011

How to make Chocolate Moist Cake KUKUS

Ingat lagi tak Kek Buatan saya hari tu???
kali ni saya mau share pulak bahan dan cara buat kek tu.
p.s.saya jadikan ini sebagai rujukan saya di masa hadapan juak:P

Bahan -bahan :
  • 250g Tepung gandum
  • 150g Gula Castor
  • 4 biji Telur Ayam
  • 120g Serbuk Koko
  • 1 tin Susu Pekat & Cair
  • 1 tbs Bikarbonat Soda
  • 1 tbs Baking Powder
  • 150g Minyak Sayuran
Untuk buat krim:
1. Planta
2. Butter
3. Gula Aising
4. Esen Vanila
5. Pewarna pebret!

Cara - caranya :

1. Masak serbuk koko, susu pekat, susu cair & minyak sayuran di atas periuk. Ingat 3 benda!

i- Pastikan api kecik.

ii-Pastikan mixture tadi tak dimasak sampai mendidih. (kalo mixture tu tadi dah kilat, tadi dah kilat, dah masak la tu)

iii- Pastikan sebatian tadi dah sejuk, baru boleh proceed ke STEP 3

2. Pukul telur dengan MIXER sampai berbuih (menandakan telur tu dah kembang)

3. Masukkan sebatian STEP 1 tu ke dalam STEP 2

4. Bila STEP 3 sudah sebati, masukkan :

i- Tepung gandum (sikit-sikit supaya lebih senang utk sebati)

ii- Gula kastor

iii- Bikarbonat soda

iv- Baking Powder

5. Pastikan (banyak betul ‘pastikan’!!!) sudah sebati barulah mixture dari STEP 4 tu boleh dituang dalam acuan dan siap utk dikukus. Air kukusan tu mesti mendidih tau sebelum letak acuan tu~

Untuk krim pulak :

GUNAKAN MIXER !

Masukkan PLANTA & BUTTER. Bila rasa-rasa sudah kembang tu, masukkan perisa Vanila. Pastu masukkan pula GULA AISING. Letak lah warna-warna peberet. Hias kek & SIAP!

Selamat mencoba :D

4 comments:

Aweyn said...

bah pasni buat cupcake pula.hihi

Ola said...

err..insya'Allah..hihihi
nanti2 sia buat~sihat walafiat dulu tu oven siaxD

siti noraishah said...

ohooiiiiiii.. sedap x cake ni??? konfem jadi ke???

siti noraishah said...

ohooiiiiiii.. sedap x cake ni??? konfem jadi ke???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...