Blog Ola Kamin


if in case you want to stalk my older post, just change the 'gegula-archive' with 'olakamin21' and tadaaaaah!

yes, you're welcome.

Saturday, December 25, 2010

Tom Yam Pertama

Today, I have cook my very first Tom Yam!
(which I actually don't expect it to taste that yummy!:D)
p.s.hiraukan penulis. beliau sedang memuji diri sendiri:S

Bah! Jom, saya ajar kamu semua cara memasak tom yam yg paaaaaaaaaaling senang!

Bahan-bahan wajib:-

  • Ayam tanpa tulang
  • Udang
  • Fishball (guna sotong pun boleh)
  • Daun Limau Purut
  • Limau Nipis (ambil air asamnya saja!)
  • Serai
  • Lengkuas
  • Bawang besar
  • Cili hidup
  • Cili Api
  • Kiub Tom Yam Maggi
  • Sebagai tambahan bolehlah letak CARROT & Sayur-sayur lain.
  • Garam & Gula

Cara-cara memasak:-

  1. Tuang air dalam periuk dan tunggu hingga mendidih. Apabila air sudah mendidih letak la Ayam, Udang, Fishball & daun limau purut tu tadi....
  2. Agak-agak Ayam & Udang tu sudah masak, letak Cili Hidup & Cili Api. Ikut suka andalah mau letak berapa banyak pun. kalau yg suka pedas tu letak byk skit~ Letak bawang besar, serai, lengkuas, Kiub Tom Yam, Carrot dan bahan campuran lain termasuk Garam & Gula dalam periuk..
  3. Last skali, letak air asam..tunggu sampai mendidih dan tadaaa!!!

siaplah sudah Tom Yam anda! err..sorry2~warna kurang menyerupai warna Tom Yam yg selalu ditemui di restoran-restoran atau kedai. Ini adalah kerana faktor kurang Kiub Tom Yam. Bagi beta, kalo tambah Kiub tu lagi rasa Tom Yam tu rosak.


Sambil-sambil busy buat preparation, tgk la apa jadi sama laptop beta yg tersayang ini!
'masterpiece' dari big bro kunun. yeeii:P beta bersimpati terhadap mu mr. lappy
p.s.kehadiran mr.lappy di dapur bersama beta adalah sebagai rujukan ketika memasak..lalalalala~~~

Senangkan masak Tom Yam~

Next time, mau cuba resepi lain lagi..yippie:D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...